Sposób przygotowania:
Kompot z czarnej porzeczki
1. Owoce czarnej porzeczki obrywamy z gałązek.
2. Porzeczki dobrze płukamy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy
3. Śliwki myjemy, osuszamy. przekrawamy na pół i pozbywamy się pestki
4. Do garnka wrzucamy owoce porzeczki oraz śliwki. Dodajemy cukier i całość zalewamy 3 litrami zimnej wody
5. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
6. Kompot studzimy i przecedzamy .
2. Porzeczki dobrze płukamy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy
3. Śliwki myjemy, osuszamy. przekrawamy na pół i pozbywamy się pestki
4. Do garnka wrzucamy owoce porzeczki oraz śliwki. Dodajemy cukier i całość zalewamy 3 litrami zimnej wody
5. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
6. Kompot studzimy i przecedzamy .