paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kompot z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekko kwaśny, nie za słodki. Z dodatkiem śliwki. Dobrze schłodzony jest idealny na upalne dni. Dzieci go uwielbiają.

Kompot z czarnej porzeczki

Składniki:

Kompot z czarnej porzeczki

 

  • 500 g owoców czarnej porzeczki
  • 3 większe śliwki
  • 80 g cukru białego
  • 3 litry zimnej wody

Sposób przygotowania:

Kompot z czarnej porzeczki
1. Owoce czarnej porzeczki obrywamy z gałązek.

2. Porzeczki dobrze płukamy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy

3. Śliwki myjemy, osuszamy. przekrawamy na pół i pozbywamy się pestki

4. Do garnka wrzucamy owoce porzeczki oraz śliwki. Dodajemy cukier i całość zalewamy 3 litrami zimnej wody

5. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

6. Kompot studzimy i przecedzamy .