WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2100]

Kompot rabarbarowo - jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny domowy napój czyli kompot z rabarbaru i młodych papierówek. idealny na ciepło i na zimno do posiłku lub do picia pomiędzy posiłkami.

Kompot rabarbarowo - jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot rabarbarowo - jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Kompot rabarbarowo - jabłkowy

ETAP 1:

Rabarbar oczyścić, odciąć liście i umyć. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i wrzucić do garnka. Papierówki umyć, przekroić na cztery części. Usunąć gniazda nasienne i pokroić razem ze skórką na mniejsze kawałki. Dodać do rabarbaru. Owoce zasypać cukrem i zalać wodą tak aby przykryła owoce. Zagotować.

Gotować kompot ok. 20 minut. Ugotowany kompot przecedzić przez sito i przelać do dzbanka. Wcisnąć kilka kropel soku z cytryny i wymieszać.

Jeśli kompot jest zbyt mocny można rozcieńczyć wodą mineralną gazowaną lub niegazowaną.

Kompot rabarbarowo - jabłkowy
Kompot rabarbarowo - jabłkowy na gorąco po ugotowaniu
Kompot rabarbarowo - jabłkowy
Rabarbar i jabłka zalane zimną wodą przed ugotowaniem
Kompot rabarbarowo - jabłkowy
Rabarbar i jabłka pokrojone i zasypane cukrem
Kompot rabarbarowo - jabłkowy
Łodyki rabarbaru pokrojone na kawałki i wrzucone do garnka