migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kompot z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rabarbar pięknie rozrósł się w moim warzywniaku. Ten majowy jest mięciutki więc zazwyczaj wykorzystuje go do ciast. Rabarbar aż do jesieni nadal wypuszcza nowe liście ale łodygi są już twardawe i łykowate więc przeznaczam je na kompot.

Kompot z rabarbaru Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot z rabarbaru

 

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 l wody
  • ok 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z rabarbaru
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i wsypać cukier. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania gotować ok 3-4 minutek aby rabarbar oddał swój smak ale aby się nie rozciapciał za bardzo.

Gotowy kompot przecedzić przez sito. Otrzymany kompot jest mocny w smaku wiec nalezy go rozcieńczyć wodą. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Kompot z rabarbaru
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki.
Kompot z rabarbaru
Przełożyć do garnka i wsypać cukier. Zalać wodą i zagotować.
Kompot z rabarbaru
Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito. Otrzymany kompot jest mocny w smaku wiec nalezy go rozcieńczyć wodą.