WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kompot z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i orzeźwiający lekko kwaskowy lekko słodki kompot z rabarbaru idealny do popijania przez cały dzień.

Kompot z rabarbaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z rabarbaru

 

  • ok. 1kg łodyg rabarbaru
  • woda
  • ok. 3/4szkl. cukru zwykłego
  • 1 cukier cytrynowy 15g

Sposób przygotowania:

Kompot z rabarbaru

ETAP 1:

Łodygi rabarbaru umyć i osuszyć. Pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki i wrzucić do garnka. Zalać taką ilością wody aby tylko przykryła kawałki rabarbaru.

Garnek przykryć i ustawić na gazie. Zagotować kompot. Gdy się zagotuje wsypać cukier cytrynowy i zwykły. Ilość cukru należy dopasować do tego jak słodki kompot chce się uzyskać.

Po dodaniu cukru mieszać do jego rozpuszczenia i gotować jeszcze jakieś 15-20 minut. Kompot pozostawić do wystudzenia a następnie przecedzić.

Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Kompot z rabarbaru
Zagotowany rabarbar z dosypanym cukrem zwykłym i cytrynowym
Kompot z rabarbaru
Pokrojone łodygi rabarbaru zalane zimną wodą
Kompot z rabarbaru
Rabarbar pokrojony na kawałki wrzucony do garnka
Kompot z rabarbaru
Łodygi rabarbaru umyte i osuszone przed pokrojeniem