WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kompot z mrożonych tegorocznych owoców: wiśni, czereśni i rabarbaru zaprawiony cukrem. Idealny do obiadu i do popijania przez cały dzień.

Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy

 

Sposób przygotowania:

Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy

ETAP 1:

Do garnka wrzucić mrożone pokrojone na kawałki łodygi rabarbaru. Dodać ok. jedną garść mrożonych czereśni. Dodać ok. dwie garście mrożonych wiśni. Wiśnie miałam niewypestkowane a czereśnie wypestkowane, ale nie ma to większego znaczenia. Owoce zasypać ok. 3 łyżkami cukru. Można dać mniej jeśli owoce są słodkie.

Wszystko zalać wodą (ok. 1 litr), ustawić na gazie i zagotować. Gotować kilkanaście minut aż owoce zaczną się rozpadać.

Po ugotowaniu kompot pozostawić do przestudzenia a następnie przecedzić przez sito do dzbanka.

Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy
Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy po ugotowaniu
Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy
Owoce i cukier zalane zimną wodą przed zagotowaniem
Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy
Mrożone owoce na kompot zasypane cukrem przed dolaniem wody
Kompot wiśniowo - czereśniowo - rabarbarowy
Rabarbar, wiśnie i czereśnie wrzucone do garnka