BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kompot rabarbarowy z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam na gorące dni dobrze schłodzony kompot z rabarbaru i truskawek. Połączenie rabarbaru i truskawek daje niepowtarzalny smak.

Kompot rabarbarowy z truskawkami

Składniki:

Kompot rabarbarowy z truskawkami

 

  • rabarbar około 600 g,
  • truskawki 300 g,
  • cukier według uznania (u mnie 6 łyżek,)
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot rabarbarowy z truskawkami
Rabarbar, truskawki, cukier i wodę umieścić w 3 litrowym garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka.

Rabarbar oczyścić , umyć, odkroić końcówki, a resztę pokroić w większe kawałki (około 2 cm).

Włożyć do wiekszego garnka.

Dodać odszypułkowane i umyte truskawki, zalać wodą tak, aby zakrywała owoce ok. 2 - 3 cm Dodać cukier, wymieszać.

Następnie doprowadzić do zagotowania i gotować około 30 minut, aż owoce staną się prawie rozgotowane.

Dosłodzić według swojego smaku.

Kompot można przelać ( odcedzić ) przez sitko jeżeli ktoś nie lubi owoców.

Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

Tagi:

kompot napoje