Sposób przygotowania:
Kompot rabarbarowy z truskawkami
Rabarbar, truskawki, cukier i wodę umieścić w 3 litrowym garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka.
Rabarbar oczyścić , umyć, odkroić końcówki, a resztę pokroić w większe kawałki (około 2 cm).
Włożyć do wiekszego garnka.
Dodać odszypułkowane i umyte truskawki, zalać wodą tak, aby zakrywała owoce ok. 2 - 3 cm Dodać cukier, wymieszać.
Następnie doprowadzić do zagotowania i gotować około 30 minut, aż owoce staną się prawie rozgotowane.
Dosłodzić według swojego smaku.
Kompot można przelać ( odcedzić ) przez sitko jeżeli ktoś nie lubi owoców.
Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.
Rabarbar oczyścić , umyć, odkroić końcówki, a resztę pokroić w większe kawałki (około 2 cm).
Włożyć do wiekszego garnka.
Dodać odszypułkowane i umyte truskawki, zalać wodą tak, aby zakrywała owoce ok. 2 - 3 cm Dodać cukier, wymieszać.
Następnie doprowadzić do zagotowania i gotować około 30 minut, aż owoce staną się prawie rozgotowane.
Dosłodzić według swojego smaku.
Kompot można przelać ( odcedzić ) przez sitko jeżeli ktoś nie lubi owoców.
Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.
gusia1000