dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kompot rabarbarowy z burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Burak zostawiony w kompocie na kilka minut nada mu niezwykłego koloru

Kompot rabarbarowy z burakiem

Składniki:

Kompot rabarbarowy z burakiem

 

  • pół kg rabarbaru
  • i młody malutki burak
  • cukier brązowy do smaku
  • łyzka soku wyciśniętego z cytryny

Sposób przygotowania:

Kompot rabarbarowy z burakiem
Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki (bez wczęśniejszego obierania go). Rabarbar zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy woda zawrze pozwalamy mu gotowac się ok 10 min. Buraka obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Kompot słodzimy, wyłączamy z ognia, dodajemy sok z cytryny oraz buraka. Zostawiam na kilka minut (do 5ciu). Po tym czasie buraka wyławiamy lub przecedzamy zupełnie kompot. Burak nada mu niesamowicie różowego koloru a poniewaz będzie w kompocie tylko kilka minut nie wpłynie na smak.

Tagi:

buraki