Sposób przygotowania:
Wiśnie z pestką na kompot do słoika
Wiśnie myjemy, osączamy z wody i przekładamy do miski. Skrapiamy alkoholem, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Przygotowujemy słoiczki ja miałam 420 ml i do nich sypałam po dwie łyżki z czubkiem cukru.
Przekładamy przygotowane wiśnie do słoików zasypujemy cukrem.
Zalewamy wodą do wysokości ok 3/4 słoika. Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku na ściereczce.
Wody do garnka lejemy do kok 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zawrzenia wody.
Przygotowujemy słoiczki ja miałam 420 ml i do nich sypałam po dwie łyżki z czubkiem cukru.
Przekładamy przygotowane wiśnie do słoików zasypujemy cukrem.
Zalewamy wodą do wysokości ok 3/4 słoika. Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku na ściereczce.
Wody do garnka lejemy do kok 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zawrzenia wody.