kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Kompot wiśniowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja wersja kompotu wiśniowego. Dzięki zalewaniu wiśni gorącym płynem a nie gotowaniu ich zachowują swój kształt. Dodatek cukru waniliowego daje ciekawy delikatny posmak, idealnie pasujący do wiśni.

Kompot wiśniowy na zimę

Składniki:

Kompot wiśniowy na zimę

 

  • (na 4 słoiki 1l)
  • 1,4kg wydrylowanych wiśni
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,6 l wody
  • 600g cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Kompot wiśniowy na zimę
Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem zalewamy słoiki do pełna. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.