mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kompot z dyni z goździkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczny, znakomity na upały kompot z dyni

Kompot z dyni z goździkami

Składniki:

Kompot z dyni z goździkami

 

  • 1/2 dużej dyni
  • 5 litrów wody
  • 14 goździków
  • 6 łyżek octu
  • 1 szkl. cukru

 

Sposób przygotowania:

Kompot z dyni z goździkami
Dynię przekrawam na mniejsze części, obieram ze skóry, wydrążam waciany miąższ, a resztę kroję w 2-centymetrową kostkę. Pokrojoną dynię umieszczam w dużym garnku, wlewam do niej wodę i gotuję. Dodaję całe goździki oraz cukier do smaku. Gotuję kompot do czasu, aż dynia zmięknie, ale zachowa swój kształt. Wtedy dodaję ocet co sprawi, że dynia nie będzie rozciapciana. Chwilę jeszcze gotuję. Ewentualnie słodzę jeszcze do smaku. Podaję na gorąco lub na zimno.

Tagi:

dynia