agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kompot z gruszek i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kompot z gruszek i jabłek aromatyczny i pyszny

Kompot z gruszek i jabłek

Składniki:

Kompot z gruszek i jabłek

 

  • gruszki świeże i dojrzałe 1/2 kg
  • jabłka 1/2 kg
  • cukier 5 łyżek
  • woda 3 litry
  • cynamon 1 szczypta
  • goździki 4 szt

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek i jabłek
Przebrać owoce, usunąć z nich części niejadalne i uszkodzone oraz nadpsute. Gruszki oraz jabłka umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać i pokroić w cząstki, np. w ósemki. Wodę z cukrem zagotować aby powstały syrop i do gotującego się syropu dodać gruszki oraz jabłka pokrojone. Zagotować owoce kilkanaście minut aby nie straciły walorów aromatycznych i składników odżywczych do gotowania dodać cynamon i goździki. Wyłączyć kompot i porcjować wraz z owocami do wysokich szklanek, osłodzić kompot do smaku najlepiej brązowym cukrem.