paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Kompot z gruszek wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny kompot, pyszny na ciepło i na zimno

Kompot z gruszek wg Beaty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot z gruszek wg Beaty

 

  • 1,5 kg gruszek
  • 2,5 litra wody
  • 3 łyżki cukru
  • 6-8 goździków

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek wg Beaty
Gruszki obieramy ze skórek Przekrawamy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na 2-3 części (szybciej się ugotują) Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy goździki (jeśli są niezbyt duże to 8 jeśli większe 6 szt) Gotujemy ok 20 minut, aż gruszki zmiękną i puszczą sok. Gotowy kompot dosładzamy niewielką ilością cukru i mieszamy aby cukier się dobrze rozpuścił
Kompot z gruszek wg Beaty
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, zalewamy wodą i dodajemy goździki
Kompot z gruszek wg Beaty
Kompot gotujemy ok 20 minut aż gruszki zmiękną, gotowy kompot delikatnie dosładzamy