Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kompot z jabłek, gruszek i rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W te zimne mało-wiosenne dni pijemy kompoty na ciepło - na rozgrzewkę

Kompot z jabłek, gruszek i rabarbaru Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z jabłek, gruszek i rabarbaru

 

  • 1 kg jabłek
  • 2 długie laski rabarbaru
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego

 

Sposób przygotowania:

Kompot z jabłek, gruszek i rabarbaru
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do garnka. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałeczki. Wrzucić do jabłek. Gruszki należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokrojone na kawałki wrzucić do garnka. Zalać wodą lekko ponad poziom owoców, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20-30 minut do miękkości owoców. Pod koniec dodać cukier waniliowy. Jeśli jabłka są z gatunku kwaśnych można dodać więcej cukru. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Kompot z jabłek, gruszek i rabarbaru
Owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki dodać rabarbar