Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kompot z gruszek - na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W zimowe wieczory przyjemnie jest napić się pysznego kompociku owocowego, u nas w spiżarni zagościły słodziutkie gruszki

Kompot z gruszek - na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z gruszek - na zimę

 

  • 3 kg gruszek
  • 2 - 2,5 l wody
  • 4 - 5 szklanek cukru

 

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek - na zimę
Gruszki dokładnie myjemy, odcinamy końce i obieramy ze skórek, kroimy w ćwiartki lub ósemki. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy gruszki, zagotowujemy i dodajemy cukier, gotujemy chwilkę do rozpuszczenia cukru i wyłączamy. Przekładamy do słoików owoce i uzupełniamy powstałym z gruszek kompotem. Zakręcamy na gorąco. Pasteryzujemy 5 minut, odwracamy dnem do góry i zostawiamy do wystygnięcia.
Kompot z gruszek - na zimę
Etap 1 na początku przygotowujemy owoce
Kompot z gruszek - na zimę
Etap 2 owoce kroimy i wkładamy do garnka z wodą
Kompot z gruszek - na zimę
Etap 3 po zagotowaniu przekładamy owoce do słoików
Kompot z gruszek - na zimę
Etap 4 uzupełniamy powstałym kompotem i gotowe