Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kompot z jabłek, cynamonem i anyżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Uwielbiam kompot z jabłek. W tej wersji jest bardzo pyszny i aromatyczny. Najlepiej smakuje bardzo gorący.

Kompot z jabłek, cynamonem i anyżem

Składniki:

Kompot z jabłek, cynamonem i anyżem

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • pół laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • cukier trzcinowy do smaku
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

Kompot z jabłek, cynamonem i anyżem
1. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

2. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy anyż i pokruszoną laskę cynamonu. Następnie gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Po tym czasie kompot słodzimy cukrem trzcinowym, przykrywamy i odstawiamy, żeby nabrał aromatu.

3. Po tym czasie kompot przecedzamy i podajemy.