Sposób przygotowania:
Kompot z malin
Świeżo zebrane, dojrzałe maliny należy przebrać oddzielając owoce uszkodzone lub robaczywe oraz odrzucić szypułki i resztki kielichów. Nasypać maliny do opakowań, potrząsając nimi dla ściślejszego ułożenia się owoców, lecz nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem. Gorącym syropem zalać owoce, zamknąć słoje i pasteryzować w temp. 95°C: 20 min. opakowania półli¬trowe, większe 25 min. Kompot z bardzo dojrzałych malin mo¬żna przygotować inaczej. Nasypać czyste maliny do słoja war¬stwami i przesypywać cukrem. Słoje odstawić na kilka godzin, a gdy maliny wydzielą sok i nieco opadną, dopełnić je świeżymi owocami malinami. Słoiki zamknąć i pasteryzować tak jak kompot zalany syropem.