Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kompot z melona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Melona obrać i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, posypać

Kompot z melona

Składniki:

Kompot z melona

 

  • 1,5 kg melona
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka rumu
  • skórka otarta z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Kompot z melona
Melona obrać i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, posypać cukrem i skórką z cytryny. Delikatnie podgrzewać na bardzo małym ogniu aż melon stanie się przezroczysty (potrwa to ok 15 min), Wyjąć kawałki łyżka cedzakową i odparować syrop. Kostki melona przełożyć do pucharków, zalać rumem wymieszanym z syropem. Wstawić do lodówki. Kompot podawać mocno schłodzony.