wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Kompot z owoców surowych

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny kompot na upalne dni

Kompot z owoców surowych

Składniki:

Kompot z owoców surowych

 

  • winogron) lub jabłek gruszek, pomarańcz, brzoskwiń, moreli, babanów, 4 łyżki cukru 1 szklanka wody, kawałek

Sposób przygotowania:

Kompot z owoców surowych
Szklankę wody zagotować, połowę odlać i ostudzić, a pozostałą zagotować z cukrem i wanilią i też ostudzić. Owoce umyć i osączyć, gruszki, jabłka obrać. Większe owoce pokroić w plasterki lub paseczki, natomist drobno pozostawić w całości (jedynie winogrona przekroić ostrym nożykiem na połówki i wyjąć pestki). Pokrajane owoce zalać wodą zagotowana z cukrem i odstawić w chłodne miejsce na 20 - 30 min. Przed podaniem wymieszać z pozostałą przegotowaną wodą.

Kompoty z owoców surowych są bardzo aromatyczne i smaczne ale nie należy odrazu łaczyc owoców z całą ilością wody, możemy je przyżądzic zarówno z jednego rodzaju owoców, jak i z owoców mieszanych.