pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kompot z suszu z podlasia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

na Podlasiu popularnie zwany kwaskiem

Kompot z suszu z podlasia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z suszu z podlasia

 

  • 2 garście suszone gruszki,
  • 4 garście suszone jabłka,
  • 40 gram drożdże,
  • 800 g cukier

 

Sposób przygotowania:

Kompot z suszu z podlasia
Duży garnek wypełniamy zimną wodą i wrzucamy suszone gruszki i jabłka. Gotujemy na małym ogniu od chwili zagotowania ok. 30-45 min (aż gruszki będą miękkie). Następnie kompot przelewam przez sito do większego naczynia (ja używam metalowego wiaderka). Następnie ponownie wypełniam ten sam garnek czystą wodą, zagotowuję ją i dolewam do kompotu. Dodaję cukier i mieszam. Ilość cukru może być inna zależy jak słodkie mamy jabłka lub gruszki dlatego radzę kontrolować smak kompotu na bieżąco. Całość mieszamy. W międzyczasie drożdże rozrabiamy w letniej wodzie i wlewamy do ciepłego kompotu. Delikatnie mieszamy i całość odstawiamy w chłodne miejsce. Gotowe do picia następnego dnia, gdy drożdże zaczną fermentację.
Kompot z suszu z podlasia
Kompot z suszu