Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Konfitura cytrynowo-goździkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bomba witaminowa do herbaty

Konfitura cytrynowo-goździkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura cytrynowo-goździkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitura cytrynowo-goździkowa
Cytryny dokładnie myjemy, nalewamy wodę do garnka, wkładamy cytryny i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wodę zmieniamy i ponownie odkładamy na 24 godziny. Następnie kroimy cytrynę w drobna kostkę, staramy się usunąć wszystkie pestki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy cytryny, laski cynamonu oraz goździki, gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż całość będzie gęsta. Przed przelaniem do słoików wyjmujemy goździki. Cynamon w celach dekoracji można zostawić.
Konfitura cytrynowo-goździkowa
Cytryny należy pokroić w dość drobną kostkę.
Konfitura cytrynowo-goździkowa
Na dużej patelni zalewamy cytryny wodą, dodajemy cynamon i goździki.
Konfitura cytrynowo-goździkowa
Dodajemy cukier do owoców i dokładnie mieszamy.
Konfitura cytrynowo-goździkowa
Całość jest gotowa, gdy ma gęstą konsystencje.