Sposób przygotowania:
Konfitura z płatków dzikiej róży
Płatki róży należy zebrać z dala od drogi, którą jeżdżą samochody.
Płatki przebrać i z każdego oderwać białą część, która dodaje goryczki.
Płatki włożyć do makutry, dodać cukier i ucierać wałkiem, aż będzie jednolita masa i nie wyczuwalny cukier ani płatki. Ja ucierałam ponad godzinę na zmianę z mężem.
Pod koniec ucierać dodać kwasek cytrynowy.
Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce
Płatki przebrać i z każdego oderwać białą część, która dodaje goryczki.
Płatki włożyć do makutry, dodać cukier i ucierać wałkiem, aż będzie jednolita masa i nie wyczuwalny cukier ani płatki. Ja ucierałam ponad godzinę na zmianę z mężem.
Pod koniec ucierać dodać kwasek cytrynowy.
Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce