kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Konfitura z płatków róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Żadna konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko jak różana. Świetna do pączków, herbaty, ciast, ciastek czy deserów.

Konfitura z płatków róży Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura z płatków róży

 

  • płatki dzikiej róży
  • cukier 3x więcej niż waga płatków
  • sok z ¼ cytryny

Sposób przygotowania:

Konfitura z płatków róży
Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak), umyć na sitku i utrzeć na gładko. Dodać 3x więcej cukru niż waga płatków i kontynuować ucieranie aż kryształy cukru się rozpuszczą. Na koniec ucierania dodać sok z ¼ cytryny. Całość przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.
Konfitura z płatków róży
Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak), umyć.
Konfitura z płatków róży
Utrzeć na gładko. Dodać 3x więcej cukru niż waga płatków i kontynuować ucieranie aż kryształy cukru się rozpuszczą.