Sposób przygotowania:
Konfitura z róży.
Zbierać należy płatki róż w stanie lekkiego rozwinięcia kwiatów, wyrywając je z osady, jednocześnie od razu obcinając nożyczkami białą część płatków. Tak przygotowane płatki rozetrzeć z kwaskiem cytrynowym, biorąc szczyptę kwasku na dużą garść płatków. Dokładnie rozetrzeć w rękach i układać do osobnej miseczki. Należy to zrobić w dniu zbioru płatków.
Z wody i cukru zrobić lukier do tzw. nitki, w ilości proporcjonalnej do przygotowanych płatków. Do gotującego lukru wrzucić płatki ciągle mieszając i gotować około 5 minut przez trzy kolejne dni.
Ostatniego dnia składać do słoiczków gorące i zakręcić na gorąco.
Z wody i cukru zrobić lukier do tzw. nitki, w ilości proporcjonalnej do przygotowanych płatków. Do gotującego lukru wrzucić płatki ciągle mieszając i gotować około 5 minut przez trzy kolejne dni.
Ostatniego dnia składać do słoiczków gorące i zakręcić na gorąco.