oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Konfitury z płatków róży

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne konfitury z płatków róży.

Konfitury z płatków róży

Składniki:

Konfitury z płatków róży

 

  • 1 kg płatków róży
  • 6 kg cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Konfitury z płatków róży
Na konfitury używam się płatków róż herbatnich. Dolną część płatków odcina się nożyczkami, uschnięte części odrzuca, a płatki wrzuca na sito i potrząsając, odsiewa z nich pyłek. Tak przygotowane trzeba umyć w zimnej wodzie, włożyć do naczynia, zalać wodą 2 l na 1 kg płatków, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, a następnie dosypać cukier i ugotować do końca. W celu zachowania naturalnej barwy płatków i by nie dopuścić do scukrzenia się konfitur, w czasie gotowanie należy dodać kwasek cytrynowy.