Sposób przygotowania:
Kopiec
Przyrządzić galaretki jak podano na opakowaniu. Każdą przelać do płaskiego naczynia. Odstawić w zimne miejsce, żeby stężały. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Później dodawać żółtka i dalej miksować. Mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia. Przesiać wszystko przez sito do piany. Wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Przelać na dużą brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i jeszcze ciepłe posmarować dżemem. Zwinąć jak roladę w wilgotną ściereczkę. Odłożyć do lodówki na godzinę. Roladę wyciągnąć z lodówki. Pokroić ją na plastry ok. 1 cm. Niedużą miskę wyłożyć folią spożywczą w środku. Kłaść obok siebie plastry w środku miski (odstawić na koniec kilka plasterków). Na koniec pędzelkiem przejechać po każdym odrobiną wody ze spirytusem. Galaretki pociąć w kwadraty. Śmietanę ubić. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Na koniec rozrobioną żelatynę. Wmieszać galaretki. Taką masę włożyć do środka miski. Na koniec wyrównać i położyć obok siebie pozostałość plasterków. Górę nakryć papierem spożywczym (lub folią spożywczą). Odstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie wyjąć i pomału wyjąć z miski i usunąć papier.
marietta