gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kopiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobry kopiec dla całej rodziny, polecam

Kopiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kopiec

 

  • BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju
  • dżem śliwkowy
  • MASA:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka agrestowa
  • galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • żelatyna

Sposób przygotowania:

Kopiec
Przyrządzić galaretki jak podano na opakowaniu. Każdą przelać do płaskiego naczynia. Odstawić w zimne miejsce, żeby stężały. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Później dodawać żółtka i dalej miksować. Mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia. Przesiać wszystko przez sito do piany. Wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Przelać na dużą brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i jeszcze ciepłe posmarować dżemem. Zwinąć jak roladę w wilgotną ściereczkę. Odłożyć do lodówki na godzinę. Roladę wyciągnąć z lodówki. Pokroić ją na plastry ok. 1 cm. Niedużą miskę wyłożyć folią spożywczą w środku. Kłaść obok siebie plastry w środku miski (odstawić na koniec kilka plasterków). Na koniec pędzelkiem przejechać po każdym odrobiną wody ze spirytusem. Galaretki pociąć w kwadraty. Śmietanę ubić. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Na koniec rozrobioną żelatynę. Wmieszać galaretki. Taką masę włożyć do środka miski. Na koniec wyrównać i położyć obok siebie pozostałość plasterków. Górę nakryć papierem spożywczym (lub folią spożywczą). Odstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie wyjąć i pomału wyjąć z miski i usunąć papier.
Kopiec
A tak kopiec wygląda w pełnej okazałości.