Do wygrania wielka w sensie dosłownym (kilogram żywej wagi) i przenośnym (autor pracował nad nią 10 lat) książka kucharska "Kuchnia Żydowska" G.A. Dubowis.
Sponsorem nagród jest wydawnictwo REA.
Zasady konkursu!
Do rankingu konkursowego będą przyjmowane tylko przepisy NOWE, JESZCZE NIE PUBLIKOWANE z WŁASNYM ZDJĘCIEM stosujące się do trzech poniższych zasad koszerności (łącznie):
1. Zasada niełączenia produktów mięsnych z mlecznymi (niedozwolone jest np. mięso w sosie śmietanowym albo z dodatkiem serów).
2. Nieużywanie produktów pochodzących od zwierząt niekoszernych: wieprzowina, w tym smalec, konina, strusina, w tym jaja strusie). Praktycznie dozwolone są: wołowina, cielęcina, drób i jego jaja.
3. Nieużywanie produktów pochodzących od niekoszernych zwierząt wodnych: owoców morza, węgorza, suma, jesiotra i jego ikry. Koszerne są ryby posiadające łuski i płetwy oraz ich ikra (np. dorsz, śledź, łosoś, tuńczyk).
UWAGA!
Do rankingu nie będą zaciągane przepisy z sobotnią datą dodania, ponieważ zgodnie z żydowską religią w sobotnie święto Szabas nie wolno gotować, uszanujemy więc tę tradycję w naszym konkursie.
Nie należy powyższych zasad konkursowych interpretować w sensie religijnym, redakcja nie będzie dochodzić prawdziwej koszerności przysłanych na konkurs przepisów a jedynie ich zgodności z wymienionymi wyżej zasadami konkursowymi.
Jak dodać przepis do konkursu?
Do konkursu dodajemy przepis samodzielnie poprzez zielony przycisk DODAJ SWÓJ PRZEPIS – postępujemy zgodnie z instrukcjami. Uwaga: Przepisy konkursowe muszą mieć zaznaczoną kategorię Koszerny konkurs wtedy automatycznie zaciągną się do rankingu konkursowego. Po weryfikacji przez moderatora gotujmy.pl. zwyczajowo trwa to do 24 godzin. Oznacza to, że prawidłowo dodany i oznakowany przepis pojawi się w rankingu następnego dnia po dodaniu.
Nagrody w konkursie!
Nagrodami w konkursie są pięknie wydane książki pt. „Kuchnia Żydowska” autorstwa G.A. Dubowis z bogactwem przepisów, anegdot i odniesień do tekstów źródłowych pochodzących z wielu krajów zamieszkałych niegdyć dziś przez naród żydowski. Czytaj więcej informacji o książce.
Zasady przydzielania nagród!
Aby wygrać jedną z 5-ciu nagród należy w okresie od 21.06.2010 do 30.07.2010 dodać minimum 1 przepis wykonanej samodzielnie potrawy z własnym zdjęciem, stosujący się do zasad konkursowych.
Jury w składzie:
Karolina Jasiaczyk – przedstawiciel Wydawnictwa Rea
Malka Kafka - właścicielka warszawskiej Tel – Aviv Cafe + Deli
Redaktor i moderator gotujmy.pl - Tit
Przyzna 4 książki „Kuchnia Żydowska” G.A. Dubowis autorom najlepszych przepisów.
5-ty egzemplarz przypadnie w udziale osobie najwyżej punktowanej w rankingu.
Piąta nagroda jest tylko jedna – więc jeśli kilka przepisów znajdzie się na pierwszym miejscu rankingu z tą samą ilością punktów – ranking zostanie otwarty ponownie i będzie można głosować na przepisy przez kolejne 24 godziny.
Jedna osoba może otrzymać tylko jedną nagrodę!
Czas trwania konkursu i ogłoszenie wyników
Przepisy można dodawać do konkursu od 21.06 do 30.07. O godz. 24:00 w piątek 30 lipca ranking zostanie zamknięty. W poniedziałek 2 sierpnia ogłosimy laureata z rankingu. Jury będzie obradować 2-4 sierpnia. 5 sierpnia zostaną ogłoszeni pozostali laureaci wybrani przez jury.
Głosowanie w rankingu
Oceniać przepisy rankingowe mogą wszyscy zalogowani użytkownicy gotujmy.pl Jeden przepis można oceniać tylko raz. Macie do dyspozycji oceny 1-5. Suma ocen będzie decydowała o miejscu w rankingu. Zapraszamy wszystkich chętnych do oceniania, wypróbowywania i komentowania przepisów konkursowych!
Powodzenia!!!
Zobacz aktualny ranking.
Sponsorem nagród jest wydawnictwo REA.
Zasady konkursu!
Do rankingu konkursowego będą przyjmowane tylko przepisy NOWE, JESZCZE NIE PUBLIKOWANE z WŁASNYM ZDJĘCIEM stosujące się do trzech poniższych zasad koszerności (łącznie):
1. Zasada niełączenia produktów mięsnych z mlecznymi (niedozwolone jest np. mięso w sosie śmietanowym albo z dodatkiem serów).
2. Nieużywanie produktów pochodzących od zwierząt niekoszernych: wieprzowina, w tym smalec, konina, strusina, w tym jaja strusie). Praktycznie dozwolone są: wołowina, cielęcina, drób i jego jaja.
3. Nieużywanie produktów pochodzących od niekoszernych zwierząt wodnych: owoców morza, węgorza, suma, jesiotra i jego ikry. Koszerne są ryby posiadające łuski i płetwy oraz ich ikra (np. dorsz, śledź, łosoś, tuńczyk).
UWAGA!
Do rankingu nie będą zaciągane przepisy z sobotnią datą dodania, ponieważ zgodnie z żydowską religią w sobotnie święto Szabas nie wolno gotować, uszanujemy więc tę tradycję w naszym konkursie.
Nie należy powyższych zasad konkursowych interpretować w sensie religijnym, redakcja nie będzie dochodzić prawdziwej koszerności przysłanych na konkurs przepisów a jedynie ich zgodności z wymienionymi wyżej zasadami konkursowymi.
Jak dodać przepis do konkursu?
Do konkursu dodajemy przepis samodzielnie poprzez zielony przycisk DODAJ SWÓJ PRZEPIS – postępujemy zgodnie z instrukcjami. Uwaga: Przepisy konkursowe muszą mieć zaznaczoną kategorię Koszerny konkurs wtedy automatycznie zaciągną się do rankingu konkursowego. Po weryfikacji przez moderatora gotujmy.pl. zwyczajowo trwa to do 24 godzin. Oznacza to, że prawidłowo dodany i oznakowany przepis pojawi się w rankingu następnego dnia po dodaniu.
Nagrody w konkursie!
Nagrodami w konkursie są pięknie wydane książki pt. „Kuchnia Żydowska” autorstwa G.A. Dubowis z bogactwem przepisów, anegdot i odniesień do tekstów źródłowych pochodzących z wielu krajów zamieszkałych niegdyć dziś przez naród żydowski. Czytaj więcej informacji o książce.
Zasady przydzielania nagród!
Aby wygrać jedną z 5-ciu nagród należy w okresie od 21.06.2010 do 30.07.2010 dodać minimum 1 przepis wykonanej samodzielnie potrawy z własnym zdjęciem, stosujący się do zasad konkursowych.
Jury w składzie:
Karolina Jasiaczyk – przedstawiciel Wydawnictwa Rea
Malka Kafka - właścicielka warszawskiej Tel – Aviv Cafe + Deli
Redaktor i moderator gotujmy.pl - Tit
Przyzna 4 książki „Kuchnia Żydowska” G.A. Dubowis autorom najlepszych przepisów.
5-ty egzemplarz przypadnie w udziale osobie najwyżej punktowanej w rankingu.
Piąta nagroda jest tylko jedna – więc jeśli kilka przepisów znajdzie się na pierwszym miejscu rankingu z tą samą ilością punktów – ranking zostanie otwarty ponownie i będzie można głosować na przepisy przez kolejne 24 godziny.
Jedna osoba może otrzymać tylko jedną nagrodę!
Czas trwania konkursu i ogłoszenie wyników
Przepisy można dodawać do konkursu od 21.06 do 30.07. O godz. 24:00 w piątek 30 lipca ranking zostanie zamknięty. W poniedziałek 2 sierpnia ogłosimy laureata z rankingu. Jury będzie obradować 2-4 sierpnia. 5 sierpnia zostaną ogłoszeni pozostali laureaci wybrani przez jury.
Głosowanie w rankingu
Oceniać przepisy rankingowe mogą wszyscy zalogowani użytkownicy gotujmy.pl Jeden przepis można oceniać tylko raz. Macie do dyspozycji oceny 1-5. Suma ocen będzie decydowała o miejscu w rankingu. Zapraszamy wszystkich chętnych do oceniania, wypróbowywania i komentowania przepisów konkursowych!
Powodzenia!!!
Zobacz aktualny ranking.
Babciagramolka
A tak przy okazji moja dzisiejsza zupka kwalifikuje się do dań konkursowych ale nie mogłam zaznaczyć kategorii bo jeszcze jej nie ma do wyboru. Polecam się na dostawienie kategorii Koszerne .( Pomidorowa z pulpetami inaczej )
Tit
Babciagramolka napisał(a):
wedith1
Pyza
Tit
Ryba ma status „parwe”, czyli neutralny. Można ją gotować z produktami mlecznymi i jeść tymi samymi sztućcami. Zwyczajowo zabronione jest gotowanie ryby i mięsa razem oraz jedzenie ich równocześnie, ale można spożywać je w tym samym posiłku. Dlatego używa się osobnych sztućców, a po zjedzeniu mięsa przepłukuje się usta, np. winem, aby można spożyć rybę.
Odpowiedź otrzymałam od jurorki naszego konkursu, Malki Kafki właścicielki tel-aviv café+deli w Warszawie przy ul. Poznańskiej 11
http://www.tel-aviv.pl/index.php
Buziaki,
Tit
Pyza
Pyza
Anna555
Tit
Evi
Czekam tez na nastepny konkurs :-)...mam nadzieje z rownie ciekawym tematem.
Evi