Koszerny konkurs Kuchnia Żydowska!!! -

  • 11

Czekamy na wasze klasyczne i nowoczesne dania inspirowane kuchnią żydowską, byle samodzielnie zrobione.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Koszerny konkurs Kuchnia Żydowska!!! -

Do wygrania wielka w sensie dosłownym (kilogram żywej wagi) i przenośnym (autor pracował nad nią 10 lat) książka kucharska "Kuchnia Żydowska" G.A. Dubowis.

Sponsorem nagród jest wydawnictwo REA.

Zasady konkursu!

Do rankingu konkursowego będą przyjmowane tylko przepisy NOWE, JESZCZE NIE PUBLIKOWANE z WŁASNYM ZDJĘCIEM stosujące się do trzech poniższych zasad koszerności (łącznie):

1. Zasada niełączenia produktów mięsnych z mlecznymi (niedozwolone jest np. mięso w sosie śmietanowym albo z dodatkiem serów).

2. Nieużywanie produktów pochodzących od zwierząt niekoszernych: wieprzowina, w tym smalec, konina, strusina, w tym jaja strusie). Praktycznie dozwolone są: wołowina, cielęcina, drób i jego jaja.

3. Nieużywanie produktów pochodzących od niekoszernych zwierząt wodnych: owoców morza, węgorza, suma, jesiotra i jego ikry. Koszerne są ryby posiadające łuski i płetwy oraz ich ikra (np. dorsz, śledź, łosoś, tuńczyk).

UWAGA!

Do rankingu nie będą zaciągane przepisy z sobotnią datą dodania, ponieważ zgodnie z żydowską religią w sobotnie święto Szabas nie wolno gotować, uszanujemy więc tę tradycję w naszym konkursie.

Nie należy powyższych zasad konkursowych interpretować w sensie religijnym, redakcja nie będzie dochodzić prawdziwej koszerności przysłanych na konkurs przepisów a jedynie ich zgodności z wymienionymi wyżej zasadami konkursowymi.

Jak dodać przepis do konkursu?

Do konkursu dodajemy przepis samodzielnie poprzez zielony przycisk DODAJ SWÓJ PRZEPIS – postępujemy zgodnie z instrukcjami. Uwaga: Przepisy konkursowe muszą mieć zaznaczoną kategorię Koszerny konkurs wtedy automatycznie zaciągną się do rankingu konkursowego. Po weryfikacji przez moderatora gotujmy.pl. zwyczajowo trwa to do 24 godzin. Oznacza to, że prawidłowo dodany i oznakowany przepis pojawi się w rankingu następnego dnia po dodaniu.

Nagrody w konkursie!

Nagrodami w konkursie są pięknie wydane książki pt. „Kuchnia Żydowska” autorstwa G.A. Dubowis z bogactwem przepisów, anegdot i odniesień do tekstów źródłowych pochodzących z wielu krajów zamieszkałych niegdyć dziś przez naród żydowski. Czytaj więcej informacji o książce
 

Zasady przydzielania nagród!

Aby wygrać jedną z 5-ciu nagród należy w okresie od 21.06.2010 do 30.07.2010 dodać minimum 1 przepis wykonanej samodzielnie potrawy z własnym zdjęciem, stosujący się do zasad konkursowych.

Jury w składzie:

Karolina Jasiaczyk – przedstawiciel Wydawnictwa Rea
Malka Kafka - właścicielka warszawskiej Tel – Aviv Cafe + Deli
Redaktor i moderator gotujmy.pl - Tit

Przyzna 4 książki „Kuchnia Żydowska” G.A. Dubowis  autorom najlepszych przepisów.

5-ty egzemplarz przypadnie w udziale osobie najwyżej punktowanej w rankingu.

Piąta nagroda jest tylko jedna – więc jeśli kilka przepisów znajdzie się na pierwszym miejscu rankingu z tą samą ilością punktów – ranking zostanie otwarty ponownie i będzie można głosować na przepisy przez kolejne 24 godziny.

Jedna osoba może otrzymać tylko jedną nagrodę!

Czas trwania konkursu i ogłoszenie wyników

Przepisy można dodawać do konkursu od 21.06 do 30.07. O godz. 24:00 w piątek 30 lipca ranking zostanie zamknięty. W poniedziałek 2 sierpnia ogłosimy laureata z rankingu. Jury będzie obradować 2-4 sierpnia. 5 sierpnia zostaną ogłoszeni pozostali laureaci wybrani przez jury.

Głosowanie w rankingu

Oceniać przepisy rankingowe mogą wszyscy zalogowani użytkownicy gotujmy.pl Jeden przepis można oceniać tylko raz. Macie do dyspozycji oceny 1-5. Suma ocen będzie decydowała o miejscu w rankingu. Zapraszamy wszystkich chętnych do oceniania, wypróbowywania i komentowania przepisów konkursowych!

Powodzenia!!!


Zobacz aktualny ranking.