BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Kotlety mielone z kalafiora i jajka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami ugotowanymi na twardo smakuje wybornie.

Kotlety mielone z kalafiora i jajka

Składniki:

Kotlety mielone z kalafiora i jajka

 

  • kalafior 1/2 szt. wiekszego,
  • jajka ugotowane na twardo 3 szt,
  • cebula mała 1 szt,
  • jajko surowe 1 szt,
  • koperek zielony 1 łyżka poszatkowany,
  • bułka tarta około 3 - 4 łyżek ( w zależności jak sie będzie kalafior sklejał
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kalafiora i jajka
Kalafiora obrać z liści, podzielić na różyczki zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić, wyłożyć do miski i rozgnieść widelcem.

Jajka ugotować na twardo, obrać rozgnieśc widelcem dodać do kalafiora, dodać poszatkowany koperek zielony, drobno pokrojoną cebule, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz oraz odrobinę gałki muszkatołowej do smaku.

Dokładnie wymieszać, następnie zimną wodą zwilżyć dłonie i formować kotlety.

Po uformowaniu obtoczyć kotlety w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, gdy będzie gorące włożyć kotlety i smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego.