Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kotlety z kalafiora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znudziły się Wam już zwykłe, tradycyjne kotlety? Polecam przyrządzić smaczne, bezmięsne kotlety z... kalafiora :)

Kotlety z kalafiora Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety z kalafiora

 

  • 1 duży kalafior (lub 2 mniejsze)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
  • 3 jaja
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • duża szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z kalafiora

Przygotowanie kalafiora:

Kotlety z kalafiora
Ugotowany al'dente i odcedzony kalafior na kotlety

Podzielony na różyczki, dokładnie wymyty kalafior ugotować al'dente (ok 7-10 min). Odcedzić, wystudzić.

Przygotowanie składników:

Kotlety z kalafiora
Wszystkie składniki potrzebne do kotlecików w misce

Kalafiora drobno pokroić, wrzucić do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą i przyprawy. Zagnieść całość na jednolitą masę.

Formowanie kotletów:

Kotlety z kalafiora
Uformowane kotlety z kalafiora obtoczone w bułce

Formować kotlety, takie jak mielone. Obtaczać w tartej bułce.

Smażenie kotlecików:

Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora jak mielone w trakcie smażenia

Smażyć na rumiano po 3-4 minuty z obu stron, po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać od razu, gorące. Smacznego!