LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kotlety w soku pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupełnie nowy smak kotletów.

Kotlety w soku pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety w soku pomarańczowym

 

  • 6 kotletów wieprzowych (z łopatki, karkówki)
  • tymianek 1 łyżeczka
  • pomarańcze 3-4
  • olej do smażenia
  • skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kotlety w soku pomarańczowym
Wycisnąć sok z pomarańczy. Otrzeć skórkę na tarce do ziemniaków. Zmieszać tymianek z otartą skórką i sokiem z pomarańczy. Tak przygotowaną zaprawą zalać kotlety i marynować min. godzinę, następnie wyjąc kotlety i zrumienić na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać zaprawą pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Mięso piec pod przykryciem przez 20 minut. Odkryć i piec jeszcze 5 minut.
Kotlety w soku pomarańczowym
Świeżo wyciśnięty sok z trzech pomarańczy.
Kotlety w soku pomarańczowym
Przygotowanie zaprawy pomarańczowej do kotletów.
Kotlety w soku pomarańczowym
Zalanie kotletów z karkówki pomarańczową marynatą.
Kotlety w soku pomarańczowym
Obsmażanie i pieczenie kotletów w soku pomarańczowym.