Sposób przygotowania:
Sok z aronii z nutą cytrusówPrzygotowanie aronii na noc :
Owoce aronii dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Po odcedzeniu na sicie przekładamy do dużego garnka. Zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min.
Po tym czasie ściągamy garnek z ognia, studzimy. Przykrywamy pokrywką i wkładamy garnek z aronią do lodówki na noc.
Odcedzanie soku:
Rano odcedzamy aronie na gęstym sicie . Powstały sok przelewamy do garnka.
Gotowanie soku:
Pomarańcze i cytryny myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przelewamy wrzącą wodą. Skórki z pomarańczy i cytryny obieramy (bez białych błonek).
Z obranych owoców wyciskamy dokładnie sok.
Do garnka z sokiem aroniowym dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.
Etap końcowy:
Po 5 min. gotowania soku wyciągamy z niego skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny.
Mieszając zagotowujemy sok. Ściągamy powstałe szumowiny. Gorący sok przelewamy do wypatrzonych buteleczek.
Jeśli wieczka zakrętek są wklęsłe to nie musimy pasteryzować soku.