Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sok z aronii z nutą cytrusów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy sok z aronii jaki do tej pory przygotowywałam. Wzbogaciłam go sokiem z pomarańczy i cytryny. Ma piękny kolor i pysznie smakuje.

Sok z aronii z nutą cytrusów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sok z aronii z nutą cytrusów

 

Sposób przygotowania:

Sok z aronii z nutą cytrusów

Przygotowanie aronii na noc :

Sok z aronii z nutą cytrusów
Po 40 min. gotowania aronii w wodzie ściągamy garnek z ognia i studzimy

Owoce aronii dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Po odcedzeniu na sicie przekładamy do dużego garnka. Zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min.

Po tym czasie ściągamy garnek z ognia, studzimy. Przykrywamy pokrywką i wkładamy garnek z aronią do lodówki na noc.

Odcedzanie soku:

Sok z aronii z nutą cytrusów
Aronie odcedzamy na sicie a powstały sok przelewamy do garnka

Rano odcedzamy aronie na gęstym sicie . Powstały sok przelewamy do garnka.

Gotowanie soku:

Sok z aronii z nutą cytrusów
Do garnka z sokiem aroniowym dodajemy skórki z pomarańczy i cytryny

Pomarańcze i cytryny myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przelewamy wrzącą wodą. Skórki z pomarańczy i cytryny obieramy (bez białych błonek).

Z obranych owoców wyciskamy dokładnie sok.

Do garnka z sokiem aroniowym dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.

Etap końcowy:

Sok z aronii z nutą cytrusów
Gorący sok z aronii przelewamy do wyparzonych buteleczek

Po 5 min. gotowania soku wyciągamy z niego skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny.

Mieszając zagotowujemy sok. Ściągamy powstałe szumowiny. Gorący sok przelewamy do wypatrzonych buteleczek.

Jeśli wieczka zakrętek są wklęsłe to nie musimy pasteryzować soku.