femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Pulpeciki w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane pulpety w sosie, które są zamknięte w słoikach są idealnym obiadem który możemy sobie odgrzać w pracy i zjeść z białym pieczywem lub ryżem.

Pulpeciki w słoiku

Składniki:

Pulpeciki w słoiku

 

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • jedna nieduża bułka
  • jedno jajo
  • jedna mała cebula
  • trzy łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka pszenna + woda

 

  • przyprawy : sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w słoiku
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy będzie miękka odsączyć ją i wrzucić do miski. Dodać mięso mielone, jajko oraz przyprawy według uznania. Wyrobić wszystko na jednolitą masę.  

W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.

W garnku wstawić wodę i zagotować ją.

Z mięsa formować małe pulpeciki i gotować na wodzie przez około 10 minut, później cały mieszając dodać przecier pomidorowy i mąkę wymieszaną z wodą. Całość zagotować.

Jeszcze gorący sos z klopsami nakładać do słoików i zakręcać.

Tagi:

dania mięso