Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kotlety z fasoli mung z patisonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na patisony w pełni, u mnie na działce obrodziły. Robię przetwory, leczo, warto zrobić pożywny obiad.

Kotlety z fasoli mung z patisonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z fasoli mung z patisonem

 

  • 3/4 fasoli mung
  • 2 średnie patisony
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 plaska łyżka soli
  • bułka do obtoczenia kotletów
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety z fasoli mung z patisonem
Fasolę zalać zimną wodą pozostawić namoczoną na noc. Następnie ugotować do miękkości. Odlać nadmiar wody. Ostudzić i zblendować. Da średnie patisony umyć, obrać, odrzucić pestki. Zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać sól i wymieszać. Odstawić przynajmniej na pół godziny.

Nadmiar wody z patisona osączyć najpierw przez sitko, a następnie dobrze wycisnąć w dłoniach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do fasoli dodać odciśniętego patisona, cebulę, jajko jedno lub dwa. Doprawić do smaku pieprzem i dobrze wymieszać.

Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Kotlety z fasoli mung z patisonem
Starty patison po obraniu i odrzuceniu gniazd nasiennych.
Kotlety z fasoli mung z patisonem
Zblendowana fasola po namoczeniu i ugotowaniu
Kotlety z fasoli mung z patisonem
Wszystkie składniki na kotlety złączyć i wymieszać
Kotlety z fasoli mung z patisonem
Kotlety każdy robi jakiej chce wielkości i kształtu

Tagi:

dania