Sposób przygotowania:
Kotlety z fasoli mung z patisonem
Fasolę zalać zimną wodą pozostawić namoczoną na noc. Następnie ugotować do miękkości. Odlać nadmiar wody. Ostudzić i zblendować. Da średnie patisony umyć, obrać, odrzucić pestki. Zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać sól i wymieszać. Odstawić przynajmniej na pół godziny.
Nadmiar wody z patisona osączyć najpierw przez sitko, a następnie dobrze wycisnąć w dłoniach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do fasoli dodać odciśniętego patisona, cebulę, jajko jedno lub dwa. Doprawić do smaku pieprzem i dobrze wymieszać.
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Nadmiar wody z patisona osączyć najpierw przez sitko, a następnie dobrze wycisnąć w dłoniach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do fasoli dodać odciśniętego patisona, cebulę, jajko jedno lub dwa. Doprawić do smaku pieprzem i dobrze wymieszać.
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron.