msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kotlety ziemniaczane z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne kotlety bez mięska.Syte, mięciutkie i pachnące lasem i grzybami.

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z grzybami.

 

  • ok.90 dag ugotowanych wcześniej ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (lub więcej w zależności od odmiany ziemniaków)
  • ok.2 szklanek nadzienia (pokrojone grzyby zesmażone z cebulą i doprawione natką pietruszki ,solą i pieprzem)

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z grzybami.
Wystudzone,przeciśnięte przez praskę, ziemniaki, mąkę, sól i jajka wyrobić na jednolitą masę. Jeśli będzie się kleić mocno do rąk dosypać jeszcze mąki.Pokroić ciasto na porcje.Kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek farsz grzybowo-cebulowy ,złożyć brzegi,skleić i formować kotlety, lekko spłaszczać.Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor.Można podać np. z keczupem i ogórkami konserwowymi lub surówką.
Kotlety ziemniaczane z grzybami.
Z grzybów,cebuli usmażonych razem i natki zrobić farsz.
Kotlety ziemniaczane z grzybami.
Przygotować ciasto na kotlety.Podzielić na porcje.
Kotlety ziemniaczane z grzybami.
Na rozpłaszczonym cieście układać farsz i sklejać.
Kotlety ziemniaczane z grzybami.
Spłaszczać kotlety i smażyć na złoto z obu stron.