Sposób przygotowania:
Krem brukselkowy z ryżem i mozarellą
Ryż gotujemy na parze metodą całkowitej absorbcji wody ok. 30 minut. W tym czasie zagotowujemy bulion (ja używam domowego, pomrożonego w porcjach), wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, obraną i pokrojoną w cząsteczki cebulę, brukselkę. Gdy zagotuje się ponownie, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok. 8-10 minut. Zdejmujemy z gazu, dodajemy chili i imbir, miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Do miseczki lub talerza nakładamy ugotowany ryż, zalewamy zupą, na wierzchu układamy cienkie plasterki mozarelli, łyżeczkę jogurtu, nerkowce (najlepiej podprażone na suchej patelni teflonowej), natkę pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy. Smacznego!
Po więcej zdrowych, ciekawych przepisów zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/
Po więcej zdrowych, ciekawych przepisów zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/