Ryż brązowy są to ziarna ryżu siewnego należącego do grupy zbóż z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Chin i właśnie tam został po raz pierwszy „udomowiony” ponad 8000 lat temu. Obecnie Chiny oraz Indie są największymi jego producentami.
Uzyskiwany jest z zebranych ręcznie lub mechanicznie ziaren ryżu, a następnie pozbawionych najbardziej zewnętrznej, niejadalnej części ziarna. W ten sposób uzyskany produkt, poddany częściowej obróbce już jest gotowy do spożycia. Ryż brązowy zwany też naturalnym posiada barwę brązową i ma wydłużony kształt. Niestety jest mniej popularny od powszechnie znanego ryżu białego. Prawdopodobnie główną przyczynę należy upatrywać w walorach smakowych i wizualnych, ale też nie bez znaczenia jest fakt, że ryż brązowy ma krótszy termin przydatności do spożycia ( szybciej się psuje) i jest droższy od ryżu białego.
Zawartość
Jednak jak to zazwyczaj bywa natura daje ludzkości wszystko co najlepsze. Dlatego też im bardziej jakiś produkt jest przetworzony tym bardziej jest pozbawiony tego co najzdrowsze. Z tego też powodu ryż brązowy jest dużo zdrowszy od jego konkurenta o barwie białej. Przede wszystkim dostarcza naszemu organizmowi białka, błonnik, witaminy i minerały oraz węglowodany i tłuszcze. Bogaty jest głównie w ryboflawinę, taminę, niacynę, B6, foliany, witaminę E i K. poza tym zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen. W porównaniu do ryżu białego zawartości tych substancji jest o wiele większe, ponieważ znajdują się w brązowej części ziarna, której ryż biały jest pozbawiony.
Działanie
Ryz brązowy korzystnie działa na układ trawienny. Jest długo trawiony, dlatego też daje dłużej uczucie sytości. Zawiera sporo białka i jest energetyczny co powoduje, że jest świetnym składnikiem żywieniowym dla osób aktywnych. Posiada niski indeks glikemiczny, więc mogą spożywać osoby dotknięte cukrzycą oraz nią zagrożone. Udowodniono również zdrowotne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Naukowcy twierdzą, że spożywanie ryżu zabezpiecza ludzki organizm przed chorobami serca i naczyń krwionośnych.
Zastosowanie
Największą popularnością cieszy się w duecie z ryżem białym. Posiada dość charakterystyczny smak i zapach, bardzo zbliżony do karczochów w i orzechów, przez co jest idealnym podkreśleniem specyficznej dla Europejczyków kuchni orientalnej. Idealny w daniach, w których głównym składnikiem jest drób, ryby, owoce morza. Nadaje się również jako dodatek do sałatek.
Uzyskiwany jest z zebranych ręcznie lub mechanicznie ziaren ryżu, a następnie pozbawionych najbardziej zewnętrznej, niejadalnej części ziarna. W ten sposób uzyskany produkt, poddany częściowej obróbce już jest gotowy do spożycia. Ryż brązowy zwany też naturalnym posiada barwę brązową i ma wydłużony kształt. Niestety jest mniej popularny od powszechnie znanego ryżu białego. Prawdopodobnie główną przyczynę należy upatrywać w walorach smakowych i wizualnych, ale też nie bez znaczenia jest fakt, że ryż brązowy ma krótszy termin przydatności do spożycia ( szybciej się psuje) i jest droższy od ryżu białego.
Zawartość
Jednak jak to zazwyczaj bywa natura daje ludzkości wszystko co najlepsze. Dlatego też im bardziej jakiś produkt jest przetworzony tym bardziej jest pozbawiony tego co najzdrowsze. Z tego też powodu ryż brązowy jest dużo zdrowszy od jego konkurenta o barwie białej. Przede wszystkim dostarcza naszemu organizmowi białka, błonnik, witaminy i minerały oraz węglowodany i tłuszcze. Bogaty jest głównie w ryboflawinę, taminę, niacynę, B6, foliany, witaminę E i K. poza tym zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen. W porównaniu do ryżu białego zawartości tych substancji jest o wiele większe, ponieważ znajdują się w brązowej części ziarna, której ryż biały jest pozbawiony.
Działanie
Ryz brązowy korzystnie działa na układ trawienny. Jest długo trawiony, dlatego też daje dłużej uczucie sytości. Zawiera sporo białka i jest energetyczny co powoduje, że jest świetnym składnikiem żywieniowym dla osób aktywnych. Posiada niski indeks glikemiczny, więc mogą spożywać osoby dotknięte cukrzycą oraz nią zagrożone. Udowodniono również zdrowotne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Naukowcy twierdzą, że spożywanie ryżu zabezpiecza ludzki organizm przed chorobami serca i naczyń krwionośnych.
Zastosowanie
Największą popularnością cieszy się w duecie z ryżem białym. Posiada dość charakterystyczny smak i zapach, bardzo zbliżony do karczochów w i orzechów, przez co jest idealnym podkreśleniem specyficznej dla Europejczyków kuchni orientalnej. Idealny w daniach, w których głównym składnikiem jest drób, ryby, owoce morza. Nadaje się również jako dodatek do sałatek.