Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Krem budyniowy z mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny krem budyniowy może służyć jako polewa do babeczek lub ciast.

Krem budyniowy z mascarpone

Składniki:

Krem budyniowy z mascarpone

 

  • 1 opakowanie serka mascarpone (małe)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • budyń waniliowy bez cukru

 

Sposób przygotowania:

Krem budyniowy z mascarpone
Budyń najlepiej zrobić z nieco mniejszą ilością mleka niż jest to podane na opakowanie, poza tą jedną zmianą, przygotowujemy go zgodnie z instrukcją producenta i schładzamy. Żółtka ubijamy z cukrem aż zrobią się białe i gęste. Powoli dodajemy do nich mascarpone (najlepiej łyżka za łyżką). Następnie wlewamy gotowy krem do budyniu, ciągle mieszamy aby nie powstały grudki. Krem można zabarwić dowolnym barwnikiem.