olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Krem kardynalski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczny krem do jedzenia jak oodrębne danie z dodatkiem likieru jajecznego

Krem kardynalski

Składniki:

Krem kardynalski

 

  • szklanka śmietanki kremowej
  • 3 ugotowane żółtka
  • łżka cukru pudru do żółtek
  • kieliszek likier u jajecznego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40g rodzynek

Sposób przygotowania:

Krem kardynalski
Śmietankę kremówkę schłodzić w lodówce przez dość długi czas około 1,5 h. Ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem i likierem. Wszystko połączyć z ubitą uprzednio śmietanką. Następnie nałożyć dekoracyjnie do kompotierek lub pucharków , posypać rodzynkami i podawać.