Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krem marmurkowy

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Galaretkę przygotować na kilka godzin przed podaniem według przepisu na opakowaniu i

Krem marmurkowy

Składniki:

Krem marmurkowy

 

  • 1 budyń waniliowy oraz składniki wymienione na opakowaniu
  • 10 dag cukierków kukułek
  • kilka łyżek mleka
  • 1 torebka galaretki pomarańczowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Krem marmurkowy
Galaretkę przygotować na kilka godzin przed podaniem według przepisu na opakowaniu i pozostawić do zupełnego zastygnięcia. Przygotować krem: rozgnieść cukierki drewnianą łyżką w emaliowanym rondelku, dodać 3-4 łyżki mleka i mieszając rozpuścić na słabym ogniu. Ugotowac budyń według przepisu na opakowaniu, po czym dodać utarte z cukrem żółtko i chwilę mieszać na słabym ogniu, nie dopuszczając  do zagotowania. Gdy przestygnie dodać rozpuszczone kukułki i lekko wymieszać tak, aby powstały w kremie ciemne smugi. Wyłożyc krem do szklanych miseczek i pozostawić w lodówce do całkowitego ochłodzenia. Podając, na każdej porcji ułożyć piranidę z lekko wymieszanej galaretki, która tworzy wówczas błyszczące kryształki.