Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Krem z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem grzanek czosnkowych i kleksem śmietany. Pięknie wygląda i jest pyszny.

Krem z pieczonych buraków Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krem z pieczonych buraków

 

  • 75 dag buraczków
  • 4 łyżki olwiwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypta mielonego kminku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 litr bulionu
  • grzanki czosnkowe
  • śmietana kwaśna

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych buraków
Buraki umyć dokładnie , zawinąć w folię aluminiową ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 1 h do miękkości. Folię lekko rozchylić i odstawić do przestygnięcia.

Następnie obrać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać posiekać i zeszklić na oliwie , pod koniec dodać plasterki obranego czosnku.

Następnie dodać buraczki , sok z cytryny , kminek , sól i pieprz. Całość smażyć ok 5 minut i zalać bulionem gotować pod przykryciem ok 10 minut.

Zupę zmiksować na gładki krem , podawać z grzankami czosnkowymi i kleksem śmietany. 
Krem z pieczonych buraków
Buraki umyć dokładnie , zawinąć w folię aluminiową ułożyć w naczyniu i upiec
Krem z pieczonych buraków
Folię lekko rozchylić i odstawić do przestygnięcia. Następnie obrać je i pokroić na mniejsze kawałki.
Krem z pieczonych buraków
Cebulę obrać posiekać i zeszklić na oliwie , pod koniec dodać plasterki obranego czosnku.
Krem z pieczonych buraków
Następnie dodać buraczki , sok z cytryny , kminek , sól i pieprz. Całość smażyć ok 5 minut
Krem z pieczonych buraków
zalać bulionem gotować pod przykryciem ok 10 minut. Zupę zmiksować na gładki krem