Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych buraków
Buraki umyć dokładnie , zawinąć w folię aluminiową ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 1 h do miękkości. Folię lekko rozchylić i odstawić do przestygnięcia.
Następnie obrać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać posiekać i zeszklić na oliwie , pod koniec dodać plasterki obranego czosnku.
Następnie dodać buraczki , sok z cytryny , kminek , sól i pieprz. Całość smażyć ok 5 minut i zalać bulionem gotować pod przykryciem ok 10 minut.
Zupę zmiksować na gładki krem , podawać z grzankami czosnkowymi i kleksem śmietany.
Następnie obrać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać posiekać i zeszklić na oliwie , pod koniec dodać plasterki obranego czosnku.
Następnie dodać buraczki , sok z cytryny , kminek , sól i pieprz. Całość smażyć ok 5 minut i zalać bulionem gotować pod przykryciem ok 10 minut.
Zupę zmiksować na gładki krem , podawać z grzankami czosnkowymi i kleksem śmietany.