WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bezglutenowe placki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bezglutenowe placuszki z cukinii z dodatkiem szczypiorku, pieprzu ziołowego i mąki gryczanej. Pikantne i chrupiące.

Bezglutenowe placki z cukinii

Składniki:

Bezglutenowe placki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe placki z cukinii

Cukinia

Bezglutenowe placki z cukinii
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cukinie myjemy, jeśli są duże to obieramy. Ścieramy na grubej tarce. Lekko solimy i zostawiamy, aż puści sok.

Dość dobrze odciskamy. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do cukinii.

Ciasto

Bezglutenowe placki z cukinii
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy.

Do cukinii dodajemy jajka, jogurt i dosypujemy mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Dokładnie mieszamy, w miarę potrzeb dosypujemy mąki.

Smażenie

Bezglutenowe placki z cukinii
Placki smażymy na gorącym oleju na rumiano.

Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.