czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sushi FutoMaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten rodzaj sushi to maki, czy sushi z ryżem w środku i glonem nori na zewnątrz, wyróżniające się bogactwem dodatków i dużą średnicą, ok 3-4 cm.

Sushi FutoMaki

Składniki:

Sushi FutoMaki

ryż:

  • 250 g ryżu
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 6 paluszków surimi
  • 1 ogórek
  • 1/2 awokado
  • 1 opakowanie śmietankowego serka kanapkowego

do podania:

  • sos sojowy
  • sos teryiaki
  • wasabi
  • marynowany imbir

Sposób przygotowania:

Sushi FutoMaki
Na porcję sushi dla dwóch osób potrzebujemy 250 g ryżu do sushi. Gotujemy go w 2,5 szklankach wody.

3 łyżki octu ryżowego podgrzewamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soli. 

Sos wlewany go gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i studzimy.

Arkusz nori układamy na macie i rozkładamy na nim 2-3 łyżki ryżu, który dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu rozsmarowujemy serek i rozkładamy plasterki wędzonego łososia. 

Wzdłuż dłuższego boku układamy paluszki surimi, paski ogórka i awokado. Rolkę zwijamy przy pomocy maty. 

Rant smarujemy wodą, żeby lepiej się skleił. Z 250 g ryżu wychodzi 5 rolek sushi. 

Tagi:

sushi