Sposób przygotowania:
Krem z selera naciowego z jaglanką i chipsami
Warzywa pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy. Dodać rozdrobnione warzywa. Delikatnie zrumienić. Dodać suszony cząber. Seler naciowy ( razem z liśćmi) pokroić na małe kawałki. Dodać do garnka i przesmażyć całość jeszcze około 2-3 minut. Dodać wodę i zagotować.
Po kolejnych 3 minutach do garnka wsypać wcześniej sprawioną kaszę jaglaną (Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem).
Zupę przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i gotować zupę do miękkości warzyw. Pamiętać o tym , aby mieszać zupę aby kasza nie przywarła do dna.
Pod koniec gotowania doprawić solą. Zdjąć z ognia i dokładnie zblendować.
Przygotować chipsy selerowe.
Seler obrać ze skórki. Pokroić w bardzo cieniutkie plastry. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki selera. Piec około 20-25 minut do chrupkości ( w połowie pieczenia, obrócić plastry na drugą stronę).
Gotowe chipsy podawać z kremową zupą selerową.
Smacznego!
Po kolejnych 3 minutach do garnka wsypać wcześniej sprawioną kaszę jaglaną (Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem).
Zupę przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i gotować zupę do miękkości warzyw. Pamiętać o tym , aby mieszać zupę aby kasza nie przywarła do dna.
Pod koniec gotowania doprawić solą. Zdjąć z ognia i dokładnie zblendować.
Przygotować chipsy selerowe.
Seler obrać ze skórki. Pokroić w bardzo cieniutkie plastry. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki selera. Piec około 20-25 minut do chrupkości ( w połowie pieczenia, obrócić plastry na drugą stronę).
Gotowe chipsy podawać z kremową zupą selerową.
Smacznego!
Jagodowa