monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Krem z selera naciowego z jaglanką i chipsami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa ma dosyć mocny selerowy posmak, ale uważam że to w niczym nie przeszkadza. Tym bardziej, że osoby na diecie powinny sięgać po seler naciowy, w 100 g jest tylko 4-5 kcal, do tego przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn.

Krem z selera naciowego z jaglanką i chipsami

Składniki:

Krem z selera naciowego z jaglanką i chipsami

 

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6-8 cm pora
  • 100 g selera-korzeń
  • 360 g selera naciowego
  • 10 g oleju kokosowego
  • 65 g kaszy jaglanej
  • 1250 ml wody
  • Sól,
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru

Sposób przygotowania:

Krem z selera naciowego z jaglanką i chipsami
Warzywa pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy. Dodać rozdrobnione warzywa. Delikatnie zrumienić. Dodać suszony cząber. Seler naciowy ( razem z liśćmi) pokroić na małe kawałki. Dodać do garnka i przesmażyć całość jeszcze około 2-3 minut. Dodać wodę i zagotować.

Po kolejnych 3 minutach do garnka wsypać wcześniej sprawioną kaszę jaglaną (Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem).

Zupę przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i gotować zupę do miękkości warzyw. Pamiętać o tym , aby mieszać zupę aby kasza nie przywarła do dna.

Pod koniec gotowania doprawić solą. Zdjąć z ognia i dokładnie zblendować.

Przygotować chipsy selerowe.

Seler obrać ze skórki. Pokroić w bardzo cieniutkie plastry. Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki selera. Piec około 20-25 minut do chrupkości ( w połowie pieczenia, obrócić plastry na drugą stronę).

Gotowe chipsy podawać z kremową zupą selerową.

Smacznego!