monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Cukinia faszerowana na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli podacie do cukinii gotowany ryżu, lub nawet ziemniaczki to będziecie mieć porcję dla dwóch, osób jeśli chcecie zjeść tylko taką cukinię to przedstawione składniki zaspokoją apetyt jednej osoby. Zapraszam.

Cukinia faszerowana na zielono Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukinia faszerowana na zielono

 

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 150 g bobu ( może być mrożony)
  • 5 liści sałaty masłowej
  • 5 gałązek grubego szczypioru ( od cebulki dymki)
  • 1/3 pęczka natki
  • 1/3 pęczka koperku
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • 10 g fety półtłustej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki chili pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana na zielono

ETAP 1:

Cukinia faszerowana na zielono
sałatę zwinać w rulon i poszatkować szczypior pokroić

Bób ugotować na wpół miękko. Ostudzić i wyłuskać z łupin. Zawiniętą w cygaro sałatę poszatkować. Szczypior pokroić dosyć grubo. Natkę i koperek drobno.
Na rozgrzany olej dać szczypior a potem sałatę.

ETAP 2:

Cukinia faszerowana na zielono
na patelnię wrzucić bób i przyprawy wymieszać

Po około 3 minutach dodać bób. Smażyć całość 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem oraz chili. Dodać koperek i natkę. Wymieszać. Zdjąć z ognia.

ETAP 3:

Cukinia faszerowana na zielono
przygotowaną cukinie nadziać farszem i dać ser

Cukinię przekroić na pół i pozbawić nasion. Oprószyć solą i odłożyć na 10 minut.następnie osuszyć ręcznikiem. Nałożyć farsz. Fetę pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na farszu.

Cukinię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st., na około 25-30 minut (kontrolować, gdy cukinia jest miękka danie jest gotowe). Smacznego!