Sposób przygotowania:
Jabłkowe tiramisu wersja lightBiszkopciki:
Białko oddzielić od żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.
Białko ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać.
Stale miksując dodać żółtko i wymieszać do połączenia.
ETAP 2:
Do masy jajecznej dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Silikonową foremkę do kostek lodu ( taką, którą można ogrzewać w piekarniku) wyłożyć ciasto biszkoptowe. Ostatnią porcję ciasta wylać do foremki na muffinki.
Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec około 5-7 minut do suchego patyczka( biszkopt w muffince może potrzebować dodatkową minutę pieczenia). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Jabłka prażone:
W między czasie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać. Postawić na ogień i dusić.
Po około 5 minutach dodać cukier brzozowy. Dusić jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Doprawić cynamonem. Ostudzić.
Serek:
W szklance zaparzyć kawę. Dodać 5 g ksylitolu, wymieszać i ostudzić.
Serek wymieszać z resztą cukru. Następnie dodać 6-7 łyżek kawy ( dodawać stopniowo) i mieszać.
Wykonanie:
Na dno pucharków ułożyć okrągłe biszkopciki. Skropić je 2 łyżkami kawy. Ostrożnie wylać serek kawowy ( dzieląc porcję na pół). Następnie ułożyć prażone jabłka. Biszkopt muffinka przekroić na pół, a potem jeszcze na pół i po dwie cząstki wcisnąć w jabłka. Skropić kawą.
Podawać od razu lub schłodzić około 30 minut. Smacznego!
SylaUla
Jagodowa
monikaT83