Sposób przygotowania:
Zupa -krem z selera z serem i orzechami
-Seler dokładnie obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. -Obraną cebulę i ziemniak pokroić w drobną kostkę. -Orzechy posiekać. -W naczyniu ,w którym będzie gotować się zupa rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę /ok. 2 minuty/ -Dodać ziemniaki , seler ,wymieszać i zalać bulionem. -Gotować ok.15-20 minut/ do miękkości warzyw/ -Zupę zmiksować, dodać śmietanę, większą częśćorzechów i zagotować. -Doprawić do smaku solą, pieprzem. -Gotową zupę przelać na talerze, udekorować zielonymi liśćmi selera , posypać serem i pozostałymi orzechami .Zupę podawać z chrupiącymi grzankami, można skropić ją delikatnie świeżą oliwą.
edytaha