cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zupa -krem z selera z serem i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta zupa-krem, w której dominuje mocny, zdecydowany smak selera

Zupa -krem z selera z serem i orzechami

Składniki:

Zupa -krem z selera z serem i orzechami

 

  • 2 porcje/

 

 

  • 1/2 selera / korzeń ok.350 g/
  • 2 małe ziemniaki
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki śmietany do gotowania
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • seler naciowy do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa -krem z selera z serem i orzechami
-Seler dokładnie obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. -Obraną cebulę i ziemniak pokroić w drobną kostkę. -Orzechy posiekać. -W naczyniu ,w którym będzie gotować się zupa rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę /ok. 2 minuty/ -Dodać ziemniaki , seler ,wymieszać i zalać bulionem. -Gotować ok.15-20 minut/ do miękkości warzyw/ -Zupę zmiksować, dodać śmietanę, większą częśćorzechów i zagotować. -Doprawić do smaku solą, pieprzem. -Gotową zupę przelać na talerze, udekorować zielonymi liśćmi selera , posypać serem i pozostałymi orzechami .Zupę podawać z chrupiącymi grzankami, można skropić ją delikatnie świeżą oliwą.

Tagi:

seler