reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zupa krem z selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do przygotowania można przygotować resztkę rosołu wołowego , ale niezbyt mocnego i najlepiej trochę rozcieńczyć go wodą. Można też wykorzystać rosół drobiowy, czy w ostateczności rosołki.

Zupa krem z selera

Składniki:

Zupa krem z selera

 

  • 300g mięsa wołowego- mostek lub rozbrat

 

  • 1 średnia marchewka

 

  • 1 mały korzeń pietruszki

 

  • 1/2 cebuli lub kawałek pora

 

 

 

 

  • 1 1/2 l wody

 

  • 1/2 dużego selera ( bulwa:)

 

  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z selera
Z mięsa, warzyw ( oprócz selera) wody i przypraw gotujemy lekki rosołek. Odcedzamy. Seler obieramy i kroimy w kostkę- tak 1x1 cm- wrzucamy na patelnie , dodajemy łyżkę masła i podsmażamy przez chwilkę, aż się lekko przyrumieni. Przekładamy do rosołu i gotujemy góra 15 minut- całość miksujemy na gładki krem. Stawiamy z powrotem na palnik i zagotowujemy. Zupę wyłączamy. Żółtka dokładnie roztrzepujemy ze śmietaną i delikatnie, cały czas mieszając wlewamy do kremu. Jeżeli nam się zważy trzeba ponownie zupkę zmiksować. Podajemy z grzankami!! 

Tagi:

mięso seler