madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Kruche babeczki-przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki można przygotować z różnym nadzieniem.

Kruche babeczki-przepis podstawowy

Składniki:

Kruche babeczki-przepis podstawowy

 

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki-przepis podstawowy
Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, cukier, margarynę oraz jajko, całość łaczymy z sobą i zagniatamy kruche ciasto. Gdy ciasto już będzie gotowe owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Następnie schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki do babeczek. Foremki wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Tak przygotowane babeczki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy 15-20 minut. Musimy uważac, żeby się nie spaliły.

Tagi:

jajko jajka