Sposób przygotowania:
Kruche ciastka z marmoladą
Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Zarabiać siekając nożem. Kiedy powstaną grudki, dodać cukier puder i wbić jajka. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić ok. 1 godz. w lodówce.
Po tym czasie ciasto podzielić na porcje. Jedną rozwałkować, cienko posmarować marmoladą i ciasno zrolować. Wałek pokroić plastry. Powstałe ślimaczki ułożyć na blasze pokrytej pergaminem i piec ok. 10 min. w temp. ok. 200st. C. Z kolejnej części ciasta wyciąć kwadraty równej wielkości. Na każdym ułożyć po porcji marmolady, zwinąć, formując rogalika. Upiec. Z reszty ciasta powycinać serduszka, koła itp. Upieczone przełożyć nutellą lub marmoladą.
Po tym czasie ciasto podzielić na porcje. Jedną rozwałkować, cienko posmarować marmoladą i ciasno zrolować. Wałek pokroić plastry. Powstałe ślimaczki ułożyć na blasze pokrytej pergaminem i piec ok. 10 min. w temp. ok. 200st. C. Z kolejnej części ciasta wyciąć kwadraty równej wielkości. Na każdym ułożyć po porcji marmolady, zwinąć, formując rogalika. Upiec. Z reszty ciasta powycinać serduszka, koła itp. Upieczone przełożyć nutellą lub marmoladą.