iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Różane ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Małe ciasteczka z odbitym wzorkiem o smaku i zapachu płatków róż to pyszny podwieczorek dla tych małych i tych dużych.

Różane ciasteczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Różane ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Różane ciasteczka

ETAP 1:

Różane ciasteczka
SZybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.

Mąki połączyć razem, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, żółtko, masło oraz konfiturę, zagnieść szybko kruche ciasto.

Zagniecione ciasto schłodzić około 30 minut w lodówce, nie trzymamy ciasta zbyt długo w lodówce, bo będzie nam się kruszyć przy wałkowaniu.

ETAP 2:

Różane ciasteczka
Wzorki mogą być dowole ale i bez nich ciastka są dobre.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm na blacie delikatnie podsypanym mąką, przy pomocy foremek wyciąć kształt ciastek, które można dodatkowo ozdobić stemplem.

ETAP 3:

Różane ciasteczka
Ciastka piec na złoty kolor i wystudzić.

Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i piec w temp. 180 st około 10 minut.

Ciasto sprawia troszkę kłopotów przy wałkowaniu po schłodzeniu, więc można je rozwałkować zaraz po zagnieceniu, wyciąć ciastka i dopiero schłodzić blaszki z ułożonymi ciastkami, troszkę kombinacji przy tym, ale ciastka są tego warte.