Sposób przygotowania:
Różane ciasteczkaETAP 1:
Mąki połączyć razem, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, żółtko, masło oraz konfiturę, zagnieść szybko kruche ciasto.
Zagniecione ciasto schłodzić około 30 minut w lodówce, nie trzymamy ciasta zbyt długo w lodówce, bo będzie nam się kruszyć przy wałkowaniu.
ETAP 2:
Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm na blacie delikatnie podsypanym mąką, przy pomocy foremek wyciąć kształt ciastek, które można dodatkowo ozdobić stemplem.
ETAP 3:
Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i piec w temp. 180 st około 10 minut.
Ciasto sprawia troszkę kłopotów przy wałkowaniu po schłodzeniu, więc można je rozwałkować zaraz po zagnieceniu, wyciąć ciastka i dopiero schłodzić blaszki z ułożonymi ciastkami, troszkę kombinacji przy tym, ale ciastka są tego warte.
ciasteczka