Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Kruche faworki - spiralki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Faworki są trochę inne w smaku, na pewno bardzo delikatne, bardzo kruche, inne też w formie - nie przewlekam pasków ciasta przez ich środek, a zwijam w spiralki. Spróbujcie :)

Kruche faworki - spiralki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche faworki - spiralki

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej T 500
  • 3 żółtka
  • 100 g. zimnego masła
  • 180 g. kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu 10% lub spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kruche faworki - spiralki
W misce siekam masło z solą,mąką i żółtkami , po czym dodaję ocet, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatam elastyczne ciastom rozwałkowuję je na ok. 0,4 cm i kroję w paski szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwijam w rulonik (jak na zdjęciu, aby spiralki się mniej rozwijały w trakcie smażenia, sklejam je gdzieniegdzie). Wrzucam faworki na rozgrzany olej i smażę z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone faworki przekładam na papier do odsączenia, jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem. 
Kruche faworki - spiralki
Zamiast przewlekać jak przez igłę zwijamy je w spiralki :)
Kruche faworki - spiralki
Są bardzo pulchniutkie i naprawdę przepyszne !

Tagi:

faworki chrust